nadstranická platforma žen, které se zajímají o politiku a věci veřejné

Tisková zpráva: Z. Roithová a J. Dienstbier se zapojí do voličské kampaně "Strategické otázky pro ČR"

16.07.2012 14:45

 

Ve voličské kampani „Strategické otázky pro ČR“ změří síly první prezidentští kandidáti: Zuzana Roithová a Jiří Dienstbier ml.

 

                                                                                                                                

Nadstranická platforma Česká prezidentka úspěšně završila jednání s prezidentskou kandidátkou Zuzanou Roithovou, Jiřím Dienstbierem ml. a dále s Českou pirátskou stranou o tom, že se jmenovaní zúčastní voličské kampaně „Strategické otázky pro ČR“.

Nastolení předvolebního ovzduší, v němž je podstatnější síla myšlenek nežli objem „investovaných“ peněz, podle ČP velkou měrou ovlivní – v budoucnu - vyrovnanější zastoupení ženských osobností v politické soutěži.

 

Paní Roithová vítá iniciativu České prezidentky a k nápadu postavit „voličskou kampaň“ na otázkách kandidátů, na něž mají hledat co nejlepší řešení sami voliči a voličky, říká:

„Je to originální nápad, jak již během kampaně zapojit občanskou společnost do řešení témat, která by měl komunikovat také budoucí prezident. Podobná, ovšem úžeji zaměřená komunikace se zástupci skupin občanů mi velmi pomáhá již mnoho let při mé práci na české i evropské legislativě.“ 

Z. Roithová rovněž podporuje Desatero prezidentské kampaně (viz níže), neboť tyto principy považuje                                                                       

„…za samozřejmost a  již při vyhlášení své kandidatury na jaře jsem zveřejnila i svůj postoj k transparentnímu financování kampaně. Věřím, že i ostatní kandidáti povedou slušnou kampaň a to, že je platforma ČP takto veřejně definovala, k tomu jistě také přispěje.“

Sama pak odhlasovala v právě probíhající anketě České prezidentky o užším nominačním seznamu 50 výrazných žen-osobností, které se těší v české společnosti vážnosti, a mohly by proto kandidovat do prezidentského úřadu.

 

Druhý prezidentský kandidát, J. Dienstbier, který se do kampaně zapojít uvádí k Desateru:    

Především si myslím, že legitimní součástí debaty před volbou bude osobnostní integrita kandidátů z hlediska jejich schopnosti vykonávat úřad prezidenta, zejména v případných kritických situacích s ohledem     na jejich dosavadní životní příběh a z hlediska dnes zásadního problému korupce a klientelismu a případného smočení kandidátů v tomto problému."

 

K účasti České pirátské strany vysvětluje její tiskový mluvčí Mikuláš Ferjenčík:

"Dlouhodobě se snažíme o inovativní způsob vedení volebních kampaní s nízkými náklady a vysokým využitím moderních komunikačních prostředků. Rádi proto vyzkoušíme i projekt sdružení Česká prezidentka. Oslovuje nás mimo jiné důrazem na transparentní financování volebních kampaní a snahou o maximální zapojení veřejnosti. Věříme, že volební kampaň může přinést výsledky, které přetrvají i po volbách."

 

Strategická občansko-voličská kampaň bude spuštěna v  polovině září letošního roku. Bylo už zahájeno programování webové aplikace.

Další jednání zatím nejsou uzavřena. Česká prezidentka se chystá pohovořit se všemi prezidentskými kandidáty a kandidátkami a stranami. Každý z oslovených kandidátů/tek je vyzván k tomu, aby se připojil k Desateru kampaně, odhlasoval v dlouhodobé anketě o 50 výrazných ženských osobnostech a poskytl 5 zájemkyním šanci absolvovat během volební kampaně jednoduchý mentoring v blízkosti daného prezidentského kandidáta/tky. Pochopitelně kandidáti/tky mají právo si určit podmínky výběru a nakonec i vybrat konkrétní spolupracovnice.

 

Další informace o projektu budou následovat nebo je získáte na adrese ceskaprezidentka@seznam.cz., milus.kotisova@volny.cz (723 038 301)

 

 

Vyhledávání

Kontakt

www.ceska-prezidentka.cz www.facebook.com/ceska.prezidentka 775 058 228, 723 038 301